Voor Rijnmond schreef ik het verhaal van Lotte van Eijk. Lees het hieronder.

Lotte van Eijk (22) uit Hoogvliet is model met maatje 48/50. Een ’te expliciete foto’ van haar werd afgelopen weekend zonder pardon van Instagram verwijderd – terwijl soortgelijke plaatjes van slankere collega’s wél blijven staan. Oneerlijk, vindt Lotte.

“Ik had een foto van mezelf gepost waarop ik naakt te zien ben, maar waarop ik wel mijn borsten en vagina bedek”, zegt de Rotterdamse. “Toen heb ik ‘m een paar keer opnieuw gepost, telkens iets meer gekuist, maar de foto werd elke keer meteen verwijderd. Er werd gezegd dat dit soort foto’s tegen de richtlijnen van Instagram ingaat.”

Daarna besloot Lotte foto’s van slankere modellen te posten die veel explicieter zijn. Die foto’s werden wél getolereerd door Instagram. “Naakte beelden en seksuele handelingen zijn verboden. Nou, die meiden zitten letterlijk met hun benen gespreid en open poes in de zee. Dan denk ik: heeft het nou te maken dat ze geen dik lichaam willen zien of is er iets anders aan de hand?”

Buitengesloten

Lotte is heel open. Ze praat makkelijk over haar gevoelens. “Ik ben altijd al fors geweest”, zegt ze in gesprek met Rijnmond. “Aan mijn moeders kant is iedereen dun, aan mijn vaders kant zijn alleen maar grote mensen. In dat opzicht lijk ik dus op mijn vader, terwijl mijn zusje slank is.”

Al op jonge leeftijd voelde Lotte de noodzaak om kilo’s kwijt te raken. “Op mijn achtste zat ik aan de dieetshakes. Je moet als tiener naar de damesafdeling en omdat je nog klein bent, moeten je broeken worden ingekort.”

Ze voelde zich buitengesloten in de maatschappij. “Ik moest maar veranderen, zodat ik in het plaatje zou passen. Ik dans ook nu nog meer dan tien uur per week en geef dansles, maar er wordt altijd naar me gekeken met een blik van: ‘je bent dik, dus je bent lui en je kan niks’.”

Op haar dertiende was Lotte op haar slankst. “Maar ik was niet gelukkig. Mijn lijf voelde niet als van mezelf. Pas toen ik aankwam, begon ik me beter te voelen.”

Keerpunt

Tot haar vijftiende probeerde Lotte te veranderen en aan het ideaalbeeld te voldoen. “Samen met mijn oma, die ook heel zwaarlijvig was, heb ik geprobeerd de kilo’s te bevechten.”

Op het moment dat haar oma de diagnose kanker kreeg en binnen een maand overleed, veranderde er iets in Lottes leven. “Op haar sterfbed zei oma dat ze toch nog dun was geworden. Ja, niet verwonderlijk, want ze was helemaal opgevreten door de kanker en morfine. Ik dacht: zo wil ik niet verder leven. Ik wil geen leven leiden waarin ik ga veranderen voor andere mensen. Toen heb ik het roer omgegooid.”

Via internet kwam Lotte op het spoor van het zwaarlijvige model Tess Holliday uit Amerika. “Zij heeft maat 54/56 en deelt trots alle foto’s van haar lichaam. Ik dacht: als zij het kan, kan ik het ook. Dit lichaam biedt me alles. Waarom kan ik er niet van genieten?”

Model

Daarna is ze naar de kunstacademie gegaan, omdat ze met haar beelden verandering wilde brengen in de visuele stroom die mensen dagelijks naar hun hoofd geslingerd krijgen via sociale media. “Iedereen probeert overal een betere versie van zichzelf te laten zien”, legt de 22-jarige uit.

“Ik wilde met mijn beelden mensen inspireren om meer vanuit hun hart te leven. Vanaf dat moment ben ik foto’s van mezelf gaan maken. Ik weet zelf het beste waar mijn grenzen liggen en zo kon ik alles zelf bepalen.”

“Ik wilde ook niet in een kunstruimte of museum hangen. Daar bereik je maar een bepaalde groep mensen. Ik wilde juist die jonge meiden van dertien aanspreken, de huismoeders en de vrouw op de markt. Alles en iedereen. Daarom heb ik voor Instagram gekozen.”

Inspiratie

Nu is Lotte uitgegroeid van fotograaf naar plussize model. Terwijl ze haar modellencarrière opbouwt, inspireert ze haar dertigduizend volgers op Instagram met ondubbelzinnige teksten en foto’s.

“Onlangs ben ik naar Londen gevlogen voor een fotoshoot van een groot merk. Daar ben ik echt heel trots op, maar ik ben nu bovenal trots op mijn lichaam, op mezelf”, zegt ze enthousiast.

Negatieve reacties krijgt ze gelukkig nauwelijks. “Ik krijg alleen maar positiviteit. Als ik een rotberichtje krijg, ga ik er geen aandacht aan besteden.”

Sterker nog, met het verwijderen van haar foto’s steekt ze nu de draak op sociale media. “Ben ik nu genoeg bedekt voor jullie, Instagram?”, zet ze bij haar laatste lingeriefoto – waarbij de expliciete delen netjes zijn bedekt met blauwe vlinders.

Deel dit artikel op social media >