Voor De Havenloods Rotterdam schreef Peter van Drunen in mei 2021 het verhaal van Siavash Montazeri, voormalig vluchteling uit Iran die nu als teammanager bij de Nico Adriaans Stichting werkt. Hij was in de voorbije maanden verantwoordelijk voor de noodopvang in de Maassilo Rotterdam. Lees hieronder de eerste twee alinea’s en lees hier het volledige verhaal.

Uitgaanscentrum Maassilo is het afgelopen half jaar gebruikt als daklozenopvang in coronatijd. Op het toppunt slapen er 136 mensen op de veldbedden langs de Maas. Siavash Montazeri (53) organiseert de opvang namens de Nico Adriaans Stichting (NAS). Als voormalig vluchteling uit Iran weet hij hoe het is om geen thuis te hebben. “Je voelt je eenzaam en angstig en weet niet waar je aan toe bent.”

In Iran komt hij als tegenstander van het regime op voor mensen die niet gezien worden. “Mensen helpen vind ik fijn. Dat zit in mij.” Jarenlang smokkelt hij geld, kleding en medicijnen naar mensen in het Koerdische gebied. Maar als zijn contactpersoon in 1994 wordt opgepakt, moet Siavash vluchten en belandt hij na een barre tocht in een Nederlands asielzoekerscentrum. “Stond ik ineens in de rij voor eten.”

Deel dit artikel op social media >