In samenwerking met Dona Daria, een organisatie die inclusiviteit nastreeft, bedachten en ontwikkelden Peter van Drunen en Hans Kempen (FunX) het programma KleurRijk & Succesvol. In deze vijfdelige podcastserie staan mensen centraal die, ondanks het feit dat ze gediscrimineerd werden, succes hebben geboekt. In elke aflevering interviewt Peter samen met jongeren van kleur een succesvolle Nederlander die weet hoe het is om gediscrimineerd te worden.

De actuele discussies rondom Black Lives Matter, het teruggeven van oneerlijk verkregen kunst, het ‘Marokkanendebat’, de vluchtelingencrisis, de zwartepietdiscussie, discriminatie bij het deurbeleid van clubs en discriminatie in het sollicitatieproces raken jongeren.

Het gebrek aan positieve beeld- en berichtvorming over mensen met kleur maakt dat zij zich niet herkennen in succesvolle rolmodellen. Dit begint al in de kindertijd, waarin in veel kinderboeken en series geen karakters voorkomen die eruit zien of een leven leiden zoals zij. In de puberteit lopen zij aan tegen ongemakkelijke grapjes van klasgenoten of vrienden, vooroordelen, uitsluiting en soms zelfs geweld vanwege hun identiteit. Jongeren van kleur vragen al jaren aandacht voor dit probleem.

Bewustwording

Met de felheid van de actuele discussies zien wij dat ook witte jongeren aandacht vragen voor discriminatie. Sommigen uit solidariteit met mensen van kleur, anderen vanuit het ongemak om ‘weggezet te worden als racist’. Dat nu vanuit alle hoeken aandacht is voor de thematiek is een kans die wij niet onbenut mogen laten. Met dit project pakken wij dit momentum graag vast door kritische jongeren met elkaar, met
succesvolle Nederlanders van kleur en met volwassenen in hun omgeving in gesprek te laten gaan. Dit doen wij aan de hand van een serie van 5 podcasts die wij maken in co-creatie met jongeren. Onder leiding van Hans Kempen (FunX) bereiden jongeren de podcasts voor.

Doelen

De algemene doelstelling van dit project is dat mensen uit verschillende culturen van elkaar kunnen leren. Daarnaast is het de bedoeling dat kijkers en luisteraars door deze podcasts leren op welke manier discriminatie en racisme plaatsvindt en hoe het de ander moeilijk gemaakt wordt. Maar het belangrijkste is dat deze podcast een inspiratiebron voor elke kijker en luisteraar is om succes na te streven.

Daarnaast hebben met het project KleurRijk en Succesvol doelen gesteld op het positief beïnvloeden van de kennis, houding en gedrag van onze primaire doelgroep, te weten Rotterdamse jongeren in de leeftijd van 15-25 jaar:

Het project wordt gefinancierd door het VSB Fonds, Volkskracht en de gemeente Rotterdam.

Deel dit artikel op social media >