Momenteel presenteer ik veel events, (video)podcasts en andere videocontent voor uiteenlopende bedrijven. Daarnaast werk ik als sportverslaggever bij Qmusic en als presentator bij Radio Rijnmond. Mijn liefde voor interviewen en entertainment begint als kind met een enorme passie voor radio. Over die passie vertel ik je meer in dit artikel.

We schrijven begin jaren negentig. Op MTV kijk ik non-stop videoclips en bij de Free Record Shop haal ik wekelijks het Mega-Top-50-krantje om vervolgens wat cd-singles uit de tipparade te kopen. In karton verpakte cd-singles kosten 9,95 gulden en in plastic hoesje, vaak met wat extra tracks, kosten 14,95 gulden.

Als kind lig ik dagenlang met pen en papier te luisteren naar Radio 3, maak aantekeningen, bedenk mijn eigen fictieve radiozender met zelfverzonnen programma’s en speel Top40’je samen met mijn broertje met de bandrecorder van mijn vader. Op de radio luister ik dan naar het brutale Veronica op Radio 3. Mijn helden zijn Gijs Staverman (toen nog met staart) en Jeroen van Inkel. Op zondag switch ik naar Radio Rijnmond, waar  Hans van Vliet luisteraars op het puntje van hun stoel houdt met zijn ontzettend partijdige commentaar bij wedstrijden van Feyenoord. De magie van dat apparaat, het geluid uit een kastje; daar moest en zou ik ooit ook werken

Niet veel later ontdek ik Adam Curry, Rob Stenders en Robert Jensen. De manier waarop zij het medium gebruiken om te provoceren, spreekt me als streng christelijk opgevoede jongen enorm aan. In de echte wereld zit ik gevangen tussen kerk, school en catechisatie, op de radio kan ik mijn eigen wereldje creëren. Op de radio kan en mag alles, zo lijkt het.

Roken, drinken en woede-uitbarstingen

Als tiener meld ik me daarom bij de lokale omroep van Ridderkerk (RTV Ridderkerk). Het is een tijd waarin gerookt en gedronken wordt in de studio en hoofdredacteur Steffen Vink bij elke onbedoelde kortdurende stilte, grensoverschrijdende opmerking of verkeerd ingestarte plaat ‘godverdomme’ door de kantine scandeert terwijl hij een stoel omver trapt. “Ach ja, dan ben ik het meteen kwijt”, vertelt hij me later een keer over zijn plotse, kortstondige woede-uitbarstingen. Ik vind kettingroker Steffen een fascinerende man. Met zijn mooie, zware stem spreekt hij vol passie over radio. Zijn uitspattingen horen voor mij bij de romantiek van radio. Bovendien zie ik dat hij eigenlijk heel lief is. Hij is immers alleen kwaad uit liefde voor het vak.

Afzetten tegen christelijke opvoeding

Radio is op dat moment voor mij ook de ultieme kans me af te zetten tegen mijn streng hervormde en later gereformeerde opvoeding. Mijn leven is werkelijk doordrenkt van christelijke activiteiten. Twee keer per zondag moet ik anderhalf  uur naar de kerk. Tussen de kerkbezoeken door gaan we op visite bij een familie uit de kerk. Op zondagavond heb ik jeugdvereniging (praten over bijbelthema’s met leeftijdsgenoten) n de kerk. Doordeweeks ga ik naar een christelijke school en op dinsdagavond heb ik catechisatie (bijbelleer van de dominee) in de kerk. Een kerk waar homo’s niet ‘praktiserend homo’ mogen zijn en vrouwen geen ambt mogen bekleden.

Als ik het geloof eenmaal goeddeels heb afgezworen, kan ik me in mijn weekendshow op de radio een beetje afreageren op mijn christelijke opvoeding. In het programma Ratio Radio, met m’n buurjongen René Schickendantz als sidekick, spreken we daarom niet alleen over sport en muziek, maar juist ook over seks en het geloof met bekende en onbekende Nederlanders. Zo nodigen we een swingerstel uit in de studio om te praten over partnerruil en leggen we een dominee het vuur aan de schenen over het geloof. Opvallende items en studiogasten leveren leuke, korte krantenberichtje op in de Ridderkerkse krant De Combinatie.

Af en toe belt een fan om zich in het gesprek te mengen en soms komt er een enthousiasteling bij ons langs die met ‘rooie oortjes’ had geluisterd naar gesprekken die nog nooit eerder iemand had durven voeren op Radio Ridderkerk. Dat mijn oma, fanatiek lid van de Singelkerk, volgens mijn moeder de radio met het schaamrood op haar wangen had uitgezet nadat ze naar mij had geluisterd, vatte ik destijds op als compliment. Nadat ik de lichte trauma’s van mijn christelijke opvoeding van me had afgeschud, werd ik logischerwijs steeds milder ten aanzien van het geloof.

BNN-avontuur

Omdat veel mensen, behalve ikzelf, een zeker presentatietalent bij mij zagen, besloot niet ík maar mijn producer Michel van der Graaf een cassettebandje met fragmenten van mij te maken voor talentenjacht ‘Hey DJ’ van BNN. Tot mijn verbazing werd ik uitgenodigd voor de auditieronde en daarna mocht ik als één van de vier ‘hits’ mee op BNN Summercamp. In die finale leerde ik met andere jonge radiomakers (onder wie Frank van ’t Hof, Fernando Halman en Martijn Muijs) de fijne kneepjes van het vak van o.a. Gijs Staverman, Wouter van der Goes en Giel Beelen.

Ik vond het alleen veel te spannend, omdat er ook drie afleveringen voor televisie gemaakt werden van onze verrichtingen bij ‘Hey DJ’. Dat medium kende ik toen helemaal niet. Die finale won ik dus ook niet, maar ik leerde wel veel over het vak én mezelf. Zo wist ik dat het presenteren van hitradioshows niets voor mij was. Bij mij passen meer de personality-shows. Maar de belangrijkste les toen was dat ik vooral nog even iets anders moest gaan doen om mezelf op andere vlakken verder te ontwikkelen.

Qmusic en Radio Rijnmond

Wat ik in de tussentijd ook deed en welke kant ik me ook op ontwikkelde, het radiovak bleef altijd lonken. Daarom ben ik sinds 2010 weer programma’s bij Stadsradio Rotterdam en Megastad FM gaan maken. Later ook nog een weekendprogramma bij OPEN Rotterdam. Sinds 2017 werk ik als freelance sportverslaggever bij Qmusic in de shows van Stephan Bouwman en in 2018 werd ik programmamaker bij Radio Rijnmond.

Wil je Peter van Drunen ook inzetten als presentator, interviewer of als voice-over voor jouw video, podcast of voor een (online) event? Kijk hier voor meer informatie en bekijk hier zijn showreel.

Deel dit artikel op social media >