Wie ik ben

Welkom! Mijn naam is Peter van Drunen. Misschien ken je me als presentator van Radio of TV Rijnmond, heb je me weleens gehoord op Qmusic of gezien als dagvoorzitter op een event. De kans bestaat trouwens ook dat je me helemaal niet kent. Daarom stel ik me graag aan je voor. 🙂

Laatst werd ik geïnterviewd over mijn werk als dagvoorzitter door Everyday People Magazine. De vragen die zij stelden en de antwoorden die ik gaf, gebruik ik hieronder om mezelf te introduceren.

Hoe ben je presentator geworden?

Het begon voor mij met een enorme liefde voor radio. Als kind speelde ik al top40’je met de bandrecorder van mijn vader. Ik maakte aantekeningen terwijl ik luisterde naar mijn helden op Radio 3 (Veronica). Ik verzon eigen radioshows en richtte mijn eigen fictieve zender in. Op mijn negentiende maakte ik m’n eerste weekendshow bij de lokale omroep van Ridderkerk. Later, in 2004, kwam ik in de finale van de tv-talentenjacht Hey DJ, waarbij BNN op zoek ging naar nieuw presentatietalent. Daar kreeg ik les van bekende dj’s als Gijs Staverman en Ruud de Wild.

Wat doe je nu bij de radio?

Nu ben ik freelance radiopresentator bij de regionale zender Rijnmond. Daar presenteer ik uiteenlopende shows: van de middagshow tot het sportprogramma Rijnmond Sport. Ik geniet daar ontzettend van. Het begint al met de openingstune van zo’n show…Radio blijft pure magie. Rijnmond heeft de laatste tijd een enorme metamorfose doorgemaakt. We zijn steeds ‘jonger en frisser’ gaan klinken.

Verder ben ik sportverslaggever in de show van Stephan Bouwman bij Qmusic. Ik breng verslag uit van mooie sportevents als het ABN AMRO Open tennistoernooi, de Vuelta Holanda, het ATP-toernooi van Rosmalen en het kampioenschap van Feyenoord. Dan vertel ik wat er gebeurt en interview fans en sporters. Ook daar kan ik veel van mijn passie in kwijt.

Hoe word je vervolgens dagvoorzitter?

Naast het presenteren van radio – en televisieprogramma’s bleek ik talent te hebben voor het aan elkaar praten van evenementen. Toen ik begin twintig was, presenteerde ik m’n eerste event, een festival met optredens van koren. Vanwege een tegenvallende opkomst hebben ze me nooit de beloofde 150 euro betaald. Later heb ik geleerd zakelijker te worden, afspraken vast te leggen en steeds betere en eerlijke prijzen te vragen. Dat was echt een leerproces.

Foto: Peter als dagvoorzitter van TEDx Rotterdam

Waar haal je inspiratie vandaan?

Inspiratie haal ik voor een groot deel uit collega-presentatoren en comedians uit binnen – en buitenland. Ik luister veel interviews en podcasts en kijk veel Youtube-video’s. Soms leer ik dan iets over timing van Toon Hermans, over publiek bespelen van Andy Kaufman of over interviewen van Martin Simek. Dan neem ik daar weer iets van mee in m’n volgende presentatie-opdracht. Ik heb Martin Simek zelfs opgezocht en sliep een paar nachten in één van zijn huisjes in Calabrië. Hij gaf me les over interviewen en over het leven. Dat was geweldig, zo leerzaam. Ik vind dat je er zelf achteraan moet als je iets wilt bereiken.

Foto: Peter als presentator van Radio Rijnmond

Heb je hier ook een opleiding voor gedaan?

Ik heb een presentatie-opleiding in Hilversum gedaan, maar ik heb het meeste in de praktijk geleerd. Van eindeloos veel vlieguren maken bij de lokale radio en van presenteren op braderieën en tijdens pubquizzen in cafés. Ook heb ik veel geleerd van mijn achtergrond in de zorg. In 2004 haalde ik m’n Bachelor Social Work aan de Hogeschool Rotterdam. Daarna heb ik een tijdje als casemanager gewerkt in de Haagse Schilderswijk met mensen die ontruimd dreigden te worden. Later werkte ik ook met dak – en thuislozen in Rotterdam. Een mooie leerschool. Ik kreeg met allerlei soorten mensen te maken en leerde op veel niveaus communiceren. Ook ondervond ik dat het niet allemaal vanzelf gaat in het leven. Dat je er soms voor moet knokken.

Foto: Peter als dagvoorzitter voor ING Nederland

Op welke klus ben je het meest trots?

Dat is heel verschillend. Ik vind het te gek dat ik al tien jaar de Halve Veldjes Cup in Amsterdam mag presenteren, een event dat is uitgegroeid tot een waar festival en het grootste voetbaltoernooi van Nederland. Daarnaast was ik dagvoorzitter bij TEDx Rotterdam. Dat was prachtig om te doen, volledig in het Engels, met zoveel inspirerende sprekers. Ook leuk om een heel goede klantbeoordeling te krijgen na de CRO Day van ING en bij verschillende zorginstellingen. Ik vind het mooi om mensen op verschillende gelegenheden te laten stralen, om bij te dragen aan een memorabele dag.

Wat onderscheid jou van andere presentatoren?

Als interviewer en presentator word ik weleens vergeleken met Louis Theroux. Zelf zie ik dat niet zo, maar ik denk dat ze het zeggen omdat ik van mezelf vrij naïef en lief ben en tegelijk beschik ik over brutaliteit, enthousiasme en charme. Die mix van eigenschappen zorgt ervoor dat ik makkelijk ergens binnenkom, iedereen als gelijkwaardig aanspreek en mensen mij snel vertellen wat ze op hun hart hebben. Dat was makkelijk in mijn werk als maatschappelijk werker, maar ook als presentator en interviewer helpt me dat enorm.

Met brutaliteit bedoel ik overigens dat ik op iedereen durf af te stappen en alles durf te vragen en dat combineer ik met beleefdheid en lief zijn.

Daarnaast onderscheid ik me met mijn arbeidsethos. Ik kom graag ruim op tijd en werk vaak net iets langer door om mijn doel te bereiken. Door nét iets meer energie in m’n werk te stoppen, lukt het me soms om die ene persoon te interviewen, om die ene zin iets beter te formuleren of om nét iets meer over een bepaald onderwerp te weten te komen.

Waar resulteerde dat in?

In mijn tijd als sportjournalist bij Perform en DAZN interviewde ik veel bekende sporters, van Marco van Basten tot Max Verstappen. Ze vertelden mij soms net iets meer of iets anders.

Het zit ‘m soms in kleine dingen. Piet de Visser die zijn mond voorbij praatte toen ik hem interviewde. Een fragment daarvan werd gebruikt door Voetbal Inside. Ook sprak ik na afloop van mijn klus bij Qmusic bij het ABN AMRO Open tennistoernooi spontaan en geïmproviseerd met koning Willem-Alexander. Ook weer brutaal, want je mag de koning eigenlijk niet zomaar interviewen, maar door m’n vriendelijke benadering ging hij erin mee. Een jaar later gebeurde ongeveer hetzelfde met Louis van Gaal. Een opvallend fragment uit dat gesprek werd gebruikt in de Avondshow met Lubach.

Ook liep ik “per ongeluk” met de spelers van Sparta mee het bordes op toen ze gehuldigd werden op het Kasteel ten overstaande van duizenden supporters. Die reportage kwam diezelfde avond in de talkshow van Jeroen Pauw op NPO1.

En wat onderscheid je als dagvoorzitter?

In die rol kan ik echt de verbinding maken tussen het podium en het publiek. Ik ga geregeld het publiek in om ook de persoon achterin de zaal het gevoel te geven dat ie erbij hoort. Als ik voel dat anderen stralen, ga ik zelf nog meer stralen. Dan crowdsurf ik als het ware op de energie van een event.

Okay, dat ben ik in het kort. Nu lijkt het alsof ik van mezelf vind dat ik heel veel geweldige eigenschappen heb, maar er zijn natuurlijk genoeg dingen die ik niet kan. Die licht ik graag toe in een persoonlijk gesprek 😉 en dan hoor ik ook graag wie jij bent en wat ik voor jou kan betekenen.

Laat het me weten via info@petervandrunen.nl of gebruik het contactformulier.