Foto van mijn Farewell Party in Londen met mijn internationale sportcollega’s

Begin 2013 verhuisde ik naar Engeland (Londen) om voor het internationale sportmediabedrijf Perform Group te werken. Na anderhalf jaar Engeland werkte ik nog tot 2019 voor dit bedrijf (later DAZN) in Nederland. Voor Perform en DAZN maakte ik talloze video’s en interviews die gepubliceerd werden op grote platforms in Nederland, zoals WielerFlits, AD en Voetbalzone, maar ook op buitenlandse platforms als The Sun en The Daily Star.

Perform Group had net wat grote sportplatforms gekocht, zoals Voetbalzone in Nederland, Spox in Duitsland en Opta en Goal wereldwijd. Het bedrijf had ook veel online sportrechten zoals de Braziliaanse, Belgische en Franse voetbalcompetitie, wielrennen (o.a. Tour de France) en tennisrechten (WTA). Bovendien waren ze bij alle persconferenties van grote clubs aanwezig en hadden ze veel interviews met bekende sporters. Ze hadden daarom dringend een Nederlandse sportjournalist nodig om de ruwe videocontent geschikt te maken voor de Nederlandse markt. Via Voetbalzone kwamen ze bij mij terecht. Ik vond het wel spannend om Rotterdam te verlaten, waar ik net een huis had gekocht, maar ging toch het avontuur aan, omdat ik voelde dat ik ervan zou kunnen leren.

Zo maakte ik vanaf 2013 sportvideo’s met mijn internationale collega’s vanuit het Sussex House in Feltham, waar ook Eurosport gevestigd was. Ik was de enige Nederlander en zat samen met de Zuid-Amerikanen en Spanjaarden aan één blok. Verder werkten er Britten, Duitsers, Italianen, Fransen, één Rus en één Japanner. Het proces was vrij simpel. Nadat we het script hadden geschreven en de video hadden gemonteerd, gingen we naar het voice-over hok om elke video van ons eigen stemgeluid te voorzien. In dat hok was het met al die verschillende stemmen dus vaak een kakofonie aan geluid. Daarom gebruikten we zogenoemde lipmicrofoons die alleen je eigen stem oppakte en niet het omgevingsgeluid. Ik moest daarnaast nog ondertitelen, omdat wij in Nederland niet aan het nasynchroniseren van sporters doen.

Voor mij was dit een ontzettend leuke tijd. Ik leerde zoveel mensen met uiteenlopende ambities kennen. De contacten die je opdoet in het buitenland zijn intenser. We blijven ons leven lang, zij het geholpen door social media, aan elkaar verbonden. Als één van ons iets nodig heeft, weet ie de ander klakkeloos te vinden.

Behalve dat ik op persoonlijk vlak veel leerde van mijn tijd in Londen, leerde ik bij dit bedrijf in eerste instantie de basis van het monteren van video’s met Adobe Premiere Pro, vertalen vanuit het Engels en voice-overs opnemen. In de jaren daarna, waarin ik voor dit bedrijf vanuit Nederland werkte, leerde ik als camjo met een camera werken, bekwaamde ik me in interviewen en voice-overs, breidde ik mijn sportnetwerk uit net als mijn montageskills en leerde ik presenteren. Ik kwam erachter dat ik het beste ben in presenteren, contacten leggen en netwerken, voice-overs en interviewen, maar ben wel blij dat ik ook ervaring met camerawerk en montage heb opgedaan. Daardoor kan ik bij andere producties wel meedenken met de cameraman of – vrouw en met de editor.

Wil je Peter van Drunen ook inzetten als presentator, interviewer of als voice-over voor jouw video, podcast of voor een (online) event? Kijk hier voor meer informatie en bekijk hier zijn showreel.

Deel dit artikel op social media >