Een ijskoude douche, cola zonder prik of een kwijtgeraakte afstandsbediening. Dat lijken typische gevalletjes van pech, maar het boek Dwars & Co laat zien dat dit het sluwe werk is van dwarsliggers die er hun missie van hebben gemaakt mensen te kwellen.

En die dwarsliggers komen van de pen van schrijftalent Rico Hop die ze heeft vastgelegd in zijn eerste jeugdboek met de titel ‘Dwars & Co’. Het boek is toe aan de tweede druk en de gelijknamige theatervoorstelling start op 8 september.

Tekst gaat verder onder de video.

De personages zijn bedacht door schrijver Rico Hop, die opgroeide in de Ridderkerkse wijk Drievliet. Hij werkte een klein decennium in de logistiek, maar werd daar niet gelukkig van. Pas op latere leeftijd besloot hij zijn hart te volgen en te gaan schrijven.

Hij schreef al ‘Hier is de post’, een boek vol bizarre, grappige en ontroerende verhalen over postbodes en de opvolger ‘Hier is méér post’. Daarnaast schreef hij liedteksten voor zanger Guus Bok. En nu maakt hij dus zijn debuut als kinderboekenschrijver met Dwars & Co.

Waarom vond je dat het verhaal van Dwars & Co verteld moest worden?

Ik denk dat de wereld van Dwars & Co een bron is van humorvolle en knotsgekke situaties, die zeer herkenbaar zijn voor kinderen (en volwassenen). Wie maakt al die irritante dingen waar de Dwarsliggers voor zorgen nou niet mee? Ikzelf wel in ieder geval. Daardoor dacht ik dat er ’s nachts van die kleine wezentjes in m’n huis kwamen, die voor een speciaal bedrijf werken met als doel om mensen het leven zuur te maken. Ik wist bijna zeker dat daar een leuk kinderboek in schuilde. Of dat gelukt is, mag je aan de lezers vragen.

Nou, het boek gaat in elk geval heel hard, want de tweede druk komt eraan…

Klopt, het gaat lekker. Kinderen vinden het blijkbaar heel grappig als mensen dwarsgezeten worden. De gekke apparaten die ze gebruiken, zoals de blauweplekkenbokser en de viezeluchtjesmachine, vinden ze ook leuk. Ze vinden het herkenbaar. Iedereen heeft weleens een gat in z’n sok of cola of zonder prik. Ik merk dat de kleurrijke kaft en illustraties van Bas Schel ook in de smaak vallen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Heb je zelf vaak last gehad van dwarsliggers?

Ik weet niet of het toeval is, maar sinds ik verhaal over de dwarsliggers heb ik behoorlijk wat pech gekend. Maar om potentiële lezer van Dwars & Co gerust te stellen: als je het boek leest, laten dwarsliggers je met rust.

Wat was de laatste keer dat Dwars & Co in jouw leven voorbijkwam?

Ze hebben onlangs bladluizen en mieren in mijn tuin achtergelaten, met behulp van de insectenkweekspuiter. En vanochtend zag ik dat er een gat in mijn sok zat. Dat hebben de Dwarsliggers uiteraard gedaan met de sokgatprikprakker.

Tekst gaat verder onder de foto.

Nu komt er een theatervoorstelling. Heb je die ook zelf geschreven?

Klopt. Het script heb ik zelf geschreven, dat logischerwijs veel raakvlakken heeft met het boek. Het is de eerste voorstelling die ik schrijf. Het is een leuk proces en erg leerzaam. Spannend ook wel.

Wat kunnen we verwachten van deze voorstelling?

De voorstelling bevat kilo’s humor, tonnen fantasie, een handvol liedjes, een mooie boodschap en nog veel meer.

De boodschap? De groenlingen die op de leeracademie zitten om dwarsligger te worden, worden gehersenspoeld door meester Dram. Hij overtuigt ze ervan dat mensen verschrikkelijk zijn. De vraag is dus of die vooroordelen wel kloppen. De boodschap is dan ook dat je zelf om je heen mag kijken en luisteren om je eigen oordeel te vormen. De show bevat ook veel interactie met de kinderen die in de zaal zitten. Eén van de doelen is om ze aan te zetten tot lezen.

Wat is je ambitie als kinderboekenschrijver? 

In de eerste plaats om kinderen te entertainen. Ik vind het geweldig om met m’n fantasie bezig te zijn. Het zit in me en moet eruit. Van niets iets maken vind ik het leukste dat er is. Het is mooi dat kinderen dan weer genieten van de wereld die ik heb verzonnen. Verder lijkt het me prachtig om een mooi oeuvre op te bouwen, met allerlei personages, woorden, werelden die ik heb gecreëerd en die een plekje veroveren in het hart van de mensen.

Wil je meer PETERRR-verhalen? Klik dan hier.

Deel dit artikel op social media >